Su kefiri

'Konu Dışı' forumunda djalimarmaris tarafından 20 Mayıs 2018 tarihinde açılan konu

  1. djalimarmaris

    djalimarmaris
    Expand Collapse
    FLAC

    Katılım:
    30 Nisan 2014
    Mesaj:
    378
    Alınan Beğeniler:
    644
    Su kefiri, su kefiri taneleri ile yapılan probiyotik bir içecektir.
    7290 eklentisini görüntüle
    Su kefiri taneleri nedir?
    Su kefiri taneleri, simbiyotik bir ilişki içinde bulunan bakteri ve mayadan oluşur.
    7291 eklentisini görüntüle
    Kefir denmesinin sebebi görüntüsünün süt kefirine benzemesindendir. Ayrıca süt ürünlerini tüketemeyenler için su kefiri ideal bir alternatiftir.
    7292 eklentisini görüntüle
    Kısaca nasıl yapılır?
    Su kefiri taneleri şekerli suda 48 saat bekletilir. Sonrasında süzülür ve içilir.
    7293 eklentisini görüntüle
    Ne işe yarar?
    Çeşitlilik bakımından süt kefiri kadar bakteri ve maya barındırmasa da süt kefirinde bulunmayan bakteri ve mayalar ihtiva eder. Süt kefirinin etkisi olmasa da yoğurttan çok daha etkilidir (fayda bakımından).
    Süt ürünleri tüketemeyen veya süt kefirinde yüksek oranda bulunan kalsiyum ve magnezyum tüketmek istemeyenler su kefirini tercih edebilir

    7294 eklentisini görüntüle
    Metal süzgeç ve metal kaşık kullanmayınız. Süzgeç olarak plastik süzgeç kullanın. Çelik, metal tarzı tel olmamalı. Kavanoz ise hava almalı. Mayalama esnasında üstü pamuklu tülbent tarzı bir bez ile kapatılmalı.
    7294 eklentisini görüntüle
    Not:
    Mayalama süresi 24-48 saattir.
    7295 eklentisini görüntüle
    Gereken malzemeler (1 litrelik üretim için):
    50 gram su kefir taneleri+ 1 litre temiz içme suyu +80 gram şeker + yarım limon ve cam kavanoz, plastik süzgeç vs...
    7296 eklentisini görüntüle
    Adım adım :

    1- Bir litre suyu ve 80 gram şekeri bir cam kavanozda karıştırın.
    7298 eklentisini görüntüle
    2- Oda sıcaklığındaki bu karışıma 40-50 gram civari su kefiri tanelerini ve limon suyunu ekleyin. Kavanozun üstüne pamuklu bez ve lastikle kapatın.

    3- Ayrıca isterseniz içine doğal yöntemle kurutulmuş meyve (üzüm, erik, elma gibi) ekleyebilirsiniz..

    4- 48 saat sonra plastik süzgeç ile taneleri süzünüz (3-4 günü geçmese iyi olur). Meyve ve limon artıklarını atınız.
    7299 eklentisini görüntüle
    5- Süzdüğünüz içeceği dışarıda ağzı kapalı şeklinde uzun süre tutmayınız. Şişenin patlama riski var. Buzdolabında saklayınız eğer içmiyorsanız.

    6- Su kefiri tanelerini yeni bir karışıma ekleyip yeni bir mayalama döngüsüne başlayabilirsiniz. Taneleri su ile durulamayınız veya çok çok az temiz su üzerinden gezdiriniz.

    7- Eğer ikinci fermantasyon yapacaksanız süzdüğünüz içeceği (mayalar olmadan) tel kapaklı şişeye içinde yeterli hava kalacak şekilde doldurup ve 1.5 parmak yüksekliğinde meyve suyu ekleyip bir-iki gün bekletebilirsiniz. Şişe hava almamalı ve vermemeli. Sağlam şişe kullanınız. Açarken dikkatlice açınız.
     
    8 kişi bunu beğendi.
  2. zoso86

    zoso86
    Expand Collapse
    WAV

    Katılım:
    23 Ekim 2013
    Mesaj:
    540
    Alınan Beğeniler:
    965
    dostum eline sağlık. bunun hazırını nerden buluruz. süpermarketlerde satılıyor mu acaba?
     
    2 kişi bunu beğendi.
  3. djalimarmaris

    djalimarmaris
    Expand Collapse
    FLAC

    Katılım:
    30 Nisan 2014
    Mesaj:
    378
    Alınan Beğeniler:
    644
    Yeni yeni mayası satan bir kac yer cıktı.
    ABD kefir gibi içime hazır satılıyor ama tr de yok.
    Birde yagsız olduğu için sporcular arasında populermiş abd de
     
  4. tsn141

    tsn141
    Expand Collapse
    DSD

    Katılım:
    28 Şubat 2010
    Mesaj:
    1,451
    Alınan Beğeniler:
    2,438
    Probiyotik alımı için çok pratik aslında. ben de yoğurt suyundan fermante turşu yapıyordum bir aralar. bu su kefirine benzer mantık olarak. maya olarak yoğurt suyu meyve şeker yerine de sebzenin kendisi oluyordu.
    Yine bir yerde okumuştum, sebzeyi yada meyveyi blenderdan geçirip yoğurt suyu ilave ettikten sonra 8 saat kadar bekleterek de probiyotik sağlanabiliyormuş. ancak denemedim, açıkçası bu kadar kısa süreli olması kafama çok çok yatmadı.
    Bi deneyeyim olmadı, tadından anlaşılır mayalanıp mayalanmadığı.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  5. djalimarmaris

    djalimarmaris
    Expand Collapse
    FLAC

    Katılım:
    30 Nisan 2014
    Mesaj:
    378
    Alınan Beğeniler:
    644
    Sizin dediğiniz
    Sauerkraut

    Ama onda bitki ve iyotsuz tuzdan baska bişi kullanılmıyor
     
  6. zxc

    zxc
    Expand Collapse
    Analog

    Katılım:
    4 Aralık 2013
    Mesaj:
    2,163
    Alınan Beğeniler:
    5,384
    Hiç duymadım yahu. Buralarda Kombucha yaygın. Hippilerin resmi içeceğidir :)
     
    3 kişi bunu beğendi.