Selam arkadaşlar. Bir kaç hafta önce beyerdynamic yeni amiral gemisi modellerini; T1 ve T5'in 3. Jenerasyonlarını duyurdu ve sonrasında satışa sundu. Görünümleri tamamen değişmiş yeni modeller aynı zamanda T1 tarafında, 600 OHM'luk empedans'tan, 32 OHM'a çekildi. Henüz deneyimlemedim fakat yeni modellerde, beyerdynamiğin meşhur yüksek frekans tepe noktaları geri çekilmiş ve alt frekanslar biraz daha canlandırılmış deniyor. Sizin düşünceleriniz neler?
Çoğu firma flagship modellerinde kolay sürülebilen kulaklıklara geçti. Beyer, Hifiman, Audeze, Dan Clark... Amfi dac vb. hesaba katılarak bütçe yapmaktansa en önemli etken olan kulaklığa para veriyorsun. Beyer çoğu konuda takdir ettiğim bir firma olsa da tasarıma biraz el atmaları lazım. 19xx serisi bu aletlerden daha yakışıklı.
Evet katılıyorum. Yüksek empedans ve düşük empedans'ın sürücü üzerinde ki akustik ve sonik etkilerini de tartışmaya sunmak isterim. Yüksek empedans'a sahip bir kulaklığın düşük empedans'a sahip bir kulaklığa göre, kesinlikle bir avantajı var mıdır? Yoksa bu avantaj doğru teknolojiler ile; mesela 1 Tesla'dan fazla Manyetik Akı Yoğunluğu üreten Tesla Sürücülerinin sahip olduğu tesla teknolojisi gibi teknolojiler ile, aşılabilir mi?
Tesla haddi zatinda, malum, manyetik alan birimi. Bu değeri direk ses kalitesine oranlamak ta cok mümkün değil. Çünkü diyafram ve bobinin boyutu, yapısı ve materyali, mıknatıs ile etkileşimin en önemli bileşeni... Gel gelelim bu etkenleri rakamsal olarak ifade edip pazarlama amacıyla kullanmak çok kolay değil... Onun için "ver elini Tesla" demiş Beyerdynamic'in pazarlama departmanı Velhasil Beyerdynamic'in Tesla olayı teknolojiden ziyade pazarlama için öne çıkarılmış bir ibare bence... Senelerdir satışta olan Fostex TH900'un mıknatısı oldum olası 1.5 Tesla... T1'den yüksek. Muhtemelen T5'ten de. Ama kulaklığı bunun üzerinden pazarlamaya çalışmamışlar. Ki bana mantıklı gelen de o.
Hocam empedans dediğimiz şey sürücünün direnci değil mi? 300 empedans bir sürücüde bas davul vurduğu zaman sürücü titriyor, ve sert, gergin sürücü anında eski haline dönüyor. 32 empedansta ise bas davul vurduğunda eskiye dönmesi 300 empedans gerginliğe göre oldukça yavaş oluyor. 300 empedans’ı itmek için gereken güç yani amplifikasyon da yüksek oluyor. Ama sonuç olarak kulaklığın timing’i daha başarılı oluyor. Daha basit anlatımı varsa aydınlatın beni ama bildiğim kadarıyla hoparlör ve dinamik sürücülü kulaklıklarda böyle. Ha ben zaten planar dinliyorum 15 empedansta şimşek hızında akıyor gidiyor kulaklığım.
Empedansi genel olarak belirleyen bobinin direnci. Ancak frekansa bagli feedback oldugu icin surucunun gorunen toplam direnci de frekansa gore degismekte, dinamik kulakliklarda en azindan... Ancak gerginlikten kastiniz nedir anlamis degilim. "Yuksek empedansli kulakliklarin timing'i daha iyi olur" onerisi, Beyerdynamic gibi ayni kulakligin iki farkli empedans versiyonu icin gecerli olabilir, ancak genel olarak bence dogru degil, cunku empedans disinda bobin, miknatis ve diyafram materyali, yapisi gibi farkli bir cok etken var... Hafif ve sert bir diyafram, yuksek empedansa ihtiyac duymadan, muadillerinden daha basarili surulebilir.
İyice sıcak bir karaktere bürünmüş diyorlar 3. nesilde. Bence bu, empedansındaki değişiklikten bile daha dikkat çekici bir durum.
Evet doğru. Yeni modellerde sürücünün üzerinde bir kumaşımsı katman var. O biraz low pass filtre görevi görmüş gibi gözüküyor. Onu çıkarıp dinlenlediğinizde bu sıcaklık yüksek oranda dengeleniyor diyorlar. Ben T1 2. Jenerasyon deneyimleyemedim fakat T5 2nd kullanıcısıyım. Şahsen daha sıcak bir karakter ister miydim emin değilim.